U bevindt zich hier: Home/België/De Ieper Salient 2021
begeleiding WOI kenner Rob Lemmens
inclusief entreegelden

Langs de sporen van de strijd in de Ieper Salient

Meer dan 100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Een gebeurtenis die miljoenen het leven kostte en Europa voorgoed zou veranderen. De strijd aan het westelijke front verminkte het landschap van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Tal van herdenkingsplekken, begraafplaatsen en restanten van de loopgraven getuigen van de strijd die hier een eeuw geleden plaatsvond. Deze indrukwekkende reis neemt u mee langs de sporen van de strijd.

Dagprogramma

Dag 1: heenreis – Menin Road/Yperenstraβe
Vanaf verschillende opstapplaatsen rijden we naar de Westhoek van Vlaanderen waar we in het begin van de middag aan komen. De eerste dag staat in het teken van de Meense weg ten oosten van Ieper. Midden oktober 1914 maakten de geregelde legers hier hun opwachting en begon de Eerste Slag bij Ieper. De steenweg Ieper-Menen kwam haaks op de frontlijn te liggen en werd aan weerszijden ervan door de strijdende partijen intensief gebruikt. De Duitsers duidden deze aan als 'Ypernstrasse' omdat dit voor hen de meest aangewezen weg naar Ieper was. De Britten noemden ze 'Menin Road'. We bezoeken het Hill 62/Sanctuary Wood museum en bekijken hier de vues stéréoscopiques (driedimensionale foto’s) uit de Eerste Wereldoorlog. In de tuin van het museum zien we nog loopgraafresten terug. Op Hill 62 bezoeken we het Canadese herinneringsmonument. Vervolgens wandelen we naar de Sanctuary Wood Cemetery. Dit is een Britse militaire begraafplaats. Hier bezoeken we enkele bijzondere oorlogsgraven van helden uit de Eerste Wereld Oorlog.
Dag 2: verkenning van de Ieperboog
“The Immortal (onsterfelijke) Salient”, is de naam die de Britten gaven aan het boogvormige front dat 4 jaar ten oosten van Ieper lag; in het Nederlands wordt hij Ieperboog genoemd. Een salient (of salliant in het Nederlands) is een militaire term, het betekent uitstulping. Vanuit verdedigend perspectief is zo’n uitstulping zeer ongunstig omdat de verdedigers, in dit geval de Britten, van 3 kanten konden worden aangevallen. Ondanks de 5 offensieven die hier van 1914 tot en met 1918 hebben plaatsgevonden is het front nauwelijks van plaats verschoven. Vandaag gaan we deze ongeveer 30 kilometer lange boog verkennen. Tijdens die uitgebreide verkenning bekijken we op diverse plekken het strijdtoneel. Hier en daar maken we een kleine wandeling. We bezoeken The Pool of Peace (één van de mijnkraters van de mijnenslag van Mesen), Hill 60 (een plek waar het oorspronkelijke slagveld zo goed mogelijk in stand wordt gehouden), het Paschendaele Memorial Museum in Zonnebeke, Tyne Cot Cemetery (de grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld), Carrefour des Roses (het monument voor de eerste gasaanval), de Duitse begraafplaats in Langemark en Essex Farm (de plek waar John McCrae het beroemde gedicht in Flanders Fields heeft geschreven).
Dag 3: Het leven achter het front en de stad Ieper
Ook achter het front is heel veel geschiedenis te ontdekken. In de ochtend verkennen we het stadje Poperinge. Poperinge werd tijdens de Eerste Wereldoorlog “Little Paris” (Klein Parijs) genoemd. De Britse militairen die geen frontdienst hadden verbleven hier en zochten er hun vertier. Ook is het gebied van de militaire hospitalen. We bezoeken Talbot House, een tehuis voor militairen dat opgericht is door aalmoezenier Tubby Clayton. Na de oorlog is het huis veel gebruikt als gasthuis voor pelgrims en het ademt nog steeds een erg Britse sfeer uit; de thee staat altijd klaar! Vanuit Talbot House verkennen we de markt en het centrum van Poperinge. Een bezoek aan de begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery ten westen van Poperinge mag niet ontbreken. Destijds lag naast deze begraafplaats het grootste hospitaal in deze sector. Op deze, op één na grootste Britse begraafplaats ter wereld, liggen de slachtoffers die aan het front gesneuveld raakten naar een ziekenhuis getransporteerd zijn en het uiteindelijk niet gehaald hebben. In de middag gaan we naar het centrum van Ieper. We verkennen de stad te voet en bezoeken de Saint George Memorial Church, de Anglicaanse kerk van Ieper. Deze kerk is na de Eerste Wereldoorlog gebouwd voor de vele Britse medewerkers die in Ieper woonden ten behoeve van aanleg en het onderhoud van de vele oorlogskerkhoven. Ook nemen we de tijd voor de Menenpoort, het belangrijkste Britse monument in de stad. Na de wandeling is er tijd om nog even wat te winkelen of iets te eten in een van de vele cafés die in deze stad te vinden zijn. Rond half acht gaan we gezamenlijk terug naar de Menenpoort om de Last Post ceremonie bij te wonen.
Dag 4: Wacht aan de IJzer
De Belgen voorkwamen in 1914, door onderwaterzetting, dat de Duitsers het laatste stukje België ook veroverden. Dit deden ze door de sluizen van de afwatering van de IJzer in Nieuwpoort in omgekeerde richting te openen. De sluizen gingen nu bij vloed open ipv bij eb. Vier jaar lang hebben de Belgen stand gehouden bij hun waterlinie. In de ochtend verkennen we o.a. het sluizencomplex bij Nieuwpoort en de Dodengang bij Diksmuide. In de middag rijden we met de touringcar over de Belgische snelwegen richting Nederland. Na het afscheidsdiner wordt u naar de verschillende opstapplaatsen teruggebracht.

Accommodaties

Mercure Hotel Roeselare

Gelegen in een buitenwijk van Roeselare. Prima ligging voor een excursiereis.

Faciliteiten

koffiehoek, bar en restaurant. In het hele hotel is WIFI gratis.

Kamer

televisie, kluisje, koelkast, airconditioning. De badkamer is voorzien van douche, toilet en toiletartikelen.

Verzorging

's ochtends een ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner. Op een van de avonden wordt het diner in een restaurant in Ieper geserveerd.

Lees meer

Prijzen

Inclusief

reis in comfort class touringcar
kamer met douche en toilet
verzorging op basis van halfpension
genoemde excursies
entree Hill 62/Sanctuary Wood museum
entree Memorial Museum Passchendaele
entreeTalbot House
entree Dodengang
reisleiding door Rob Lemmens, WOI kenner
afscheidsdiner.

Exclusief

lunches
€ 20 administratiekosten
€ 2,50 Calamiteitenfonds
reis-/annuleringsverzekering.

Opstapschema

Route Heen A+E hoofdlijnen (schema uitklappenschema inklappen)
Surhuisterveen, Torenplein
Buitenpost, NS station
Kootstermolen, Bushalte carpool tankstation
Hardegarijp, Station
Leeuwarden, P+R Kalverdijkje
Grou, bushalte rotonde Sporthal
Heerenveen, Carpool tegenover McDonalds
Wolvega, NS Station
Steenwijk, P+R Achter NS station
Meppel, McDonalds
Lichtmis, Wegrestaurant de Lichtmis, Hermelenweg 190
Zwolle, achterzijde NS, Hanzelaan 268
Leusden, Carpoolplaats Leusden, Spieghelweg 2-4
Utrecht, Westraven P+R
Oosterhout-Zuid, AC Restaurant
Drachten, Brievenbus ingang Transferium
Marum, bushalte viaduct/carpool
Leek, P+R Leek A7
Groningen, Hoogkerk Transferium, Hoogkerkerplein
Assen, v/d Valk ingang parking
Beilen, Carpool A28 Domoweg 2
Hoogeveen, Zuidwoldigerweg zijkant hotel Hoogeveen